A lactobacillus acidophilus pozitív hatásai

A Lactobacillus  acidophilus-t barátságos bélbaktériumoknak is szokták nevezni, mivel létfontosságú a bélflóra jótékony baktériumai számára, melyek az acidophilus nélkül néhány napon belül elpusztulnának. Helyes táplálkozás esetén megfelelő arányban van jelen a bélcsatornában a Lactobacillus acidophilus, azonban ez az egyensúly könnyedén felborulhat  a bélflórán belül.

A lactobacillus acidophilus legfontosabb jótékony hatásai

 • Képes megóvni az emésztőrendszer egészséges baktériumflóráját, ezáltal rendben tartja az emésztést, valamint erősíti az immunrendszert is
 • Székrekedés, illetve hasmenés megelőzésére és kezelésére is kiválóan alkalmazható
 • Különféle krónikus bélgyulladások kiegészítő kezeléseként is hatékony lehet
 • Antibiotikumos kúrák alatt és után hozzájárul a gyógyszerek által elpusztított hasznos bélbaktériumok újratelepítéséhez
 • Igen eredményes a különböző fajtájú gombás fertőzések elleni küzdelemben
 • Csökkentheti a koleszterinszintet 
 • Rendkívül hatékony bizonyos bőrirritációk, bőrbetegségek, különösen az akne legyőzésében is 

Milyen panaszok esetében nyújthat enyhülést a lactobacillus acidophilus?

A probiotikumok ezen fajtái különösen hatékonyan vethetőek be

 • különféle emésztési rendellenességek,
 • székrekedés,
 • hasmenés,
 • szájszag,
 • és felfúvódás, haspuffadás esetén.

Ezek a tünetek sokak életét keserítik meg, és a legtöbbeknek fogalma sincs róla, hogy ezen panaszok hátterében a bélflóra egyensúlyának felborulása és a káros bélbaktériumok elszaporodása is állhat.

Fontos tisztában lennünk vele, hogy ha nem állítjuk helyre a bélflóránk roppant érzékeny egyensúlyát, akkor a későbbiek folyamán akár súlyos következményekkel is számolnunk kell.

Szerencsére manapság rendkívül könnyedén pótolhatjuk az esetlegesen elpusztult probiotikumokat, amivel elérhetjük mindezen kellemetlen tünetek mérséklődését, megszűnését, valamint hozzájárulhatunk az immunrendszerünk megfelelő működéséhez és erősítéséhez is.probiotikumok01

Acidophilus, a bélflóra regenerálója

Ha károsodik a bélflóránk természetes egyensúlya, az jelentősen gyengíti a védekezőképességünket is, hiszen az immunrendszerünk körülbelül 80 százaléka itt található. Ezért a teljes szervezetünk gyengülésével és különféle fertőzések visszatérésével is számolnunk kell. 

Így tehát kiemelt jelentőséggel bír, hogy megőrizzük, s ha már felborult, akkor visszaszerezzük egészséges bélflóránk egyensúlyát. 

Szervezetünkben hihetetlen mennyiségű, akár több trilliónyi baktérium él. Ezek egy része jótékony baktérium, míg másik hányaduk kártékonynak tekinthető.

A hasznos baktériumok erősítik az immunrendszert, támogatják az emésztési funkciókat, valamint csökkentik és kordában tartják a káros baktériumok mennyiségét.

Ezzel szemben a káros baktériumok különféle fertőzéseket és betegségeket idéznek elő, valamint az anyagcseréjük során számunkra mérgező melléktermékeket termelnek. 

Tehát okvetlenül lényeges, hogy a jótékony baktériumok jelentős többségben legyenek a bélflóránkban, mivel csak így képesek biztosítani annak egészséges egyensúlyát.

A lactobacillus acidophilus rendkívül érzékeny és sérülékeny baktériumfajta. Születésünkkor még igen nagy arányú a hasznos bélflóránk aránya. Ahogy azonban öregszünk, valamint mivel túlnyomorészt egészségtelenül táplálkozunk, a jótékony baktériumok száma egyre kevesebb lesz, és jelentős túlsúlyba kerülhetnek a káros mikroorganizmusok a bélflóránkban.

Ehhez a folyamathoz nagymértékben hozzájárul az antibiotikumos kezelés, a csapvízben található klór, a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a túlságosan fűszeres, zsíros ételek, és nem utolsósorban a stressz is.

Ezért hát napjainkban minden eddiginél fontosabb, hogy támogassuk bélflóránkban a jótékony baktériumok, így a lactobacillus acidophilus jelenlétét, szaporodását, hiszen ezzel nem csupán az emésztési panaszainkat orvosolhatjuk hatékonyan, hanem hozzájárulhatunk teljes szervezetünk védekezőképességének erősítéséhez is.

Az antibiotikumok veszélyei

Manapság az egyik legnagyobb ellenségei az acidophilus baktériumoknak a napjaikban gyakran alkalmazott antibiotikum-kúrák. Ugyanis sajnos ezek a gyógyszerek nem válogatnak, és egyaránt elpusztítják a káros, s velük együtt a hasznos baktériumokat is.

Ennek következtében pedig csak még inkább elszaporodhatnak a bélflórában bizonyos agresszív vírusok, baktériumok és gombák, így egy ördögi körforgás veheti kezdetét. Ebben az esetben az egyetlen hatékony és hosszú távú megoldás az, ha tudatosan visszatelepítjük a jótékony probiotikumokat a bélflórába valamely kifejezetten erre a célra szánt készítménnyel.

>>> FONTOS!

Ha antibiotikumot szedünk, akkor semmiképen se vegyük be vele egy időben a lactobacillus acidophilus kapszulát, hanem legalább 1 órát várjunk a gyógyszer bevételét követően. Miután befejeztük az antibiotikum-kúrát még minimum 2 héten át célszerű szednünk az acidophilust.

Nőgyógyászati és bőrgyógyászati gombás eredetű fertőzések esetén a gyógyszeres kezelést célszerű kiegészíteni néhány hónapos lactobacillus acidophilus kúrával.